AYETEK, Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında Türkiye’nin ilk rüzgar türbininin satışını gerçekleştirdi. Çanakkale Ezine’ye Ekim 2013’te kurulması planlanan AYE 250 rüzgar türbini yeni kanunlar kapsamında ilk yatırım olmaya en gerçekçi aday görünüyor.
ENKA Süt markasıyla tanınan ve Türkiye’nin farklı bölgelerinde süt ve süt ürünleri imalatı yapan Akpınar ailesinin mensubu ve yenilenebilir enerji yatırımlarından sorumlu Murat Akpınar yatırım kararının öncesinde uzmanlar tarafından uzun araştırmalar yapıldığını ifade etti. ODTÜ mezunu olan ve araştırmaları bizzat yöneten Murat Akpınar, araştırmalar neticesinde AYETEK şirketiyle bu yatırımı gerçekleştirmenin en doğru tercih olduğu kanaatine nasıl vardıklarını ise şöyle açıkladı:
Alman Mühendisliği ve Ortaklığı
Mevcut faaliyetlerinde kullanılan makinelerin alımlarında uzun yıllar tecrübesi olan Murat Akpınar birçok acı deneyimden sonra hiçbir koşulda Hindistan veya Çin’den makine alımı gerçekleştirmediklerini ifade etti. Makine alımlarında Alman mühendisliğini tercih eden Akpınar Alman makinelerinden aldıkları verimi hiçbir Uzak Doğudan gelen makineden almadıklarını belirtti.
AYETEK’in ortağı olan Alman WTN şirketinin yaklaşık 30 yıl rüzgar türbinleri üretiyor olması, kaliteden ödün vermemesi ve üstün tasarımları AYETEK’i tercih etme sebepleri arasında. Murat Akpınar, AYETEK şirketinin kritik aksamları Almanya’da üreterek diğer mekanik aksamları Türkiye’de üretme stratejisiyle ilgili ‘’Kaliteden ödün vermeden maliyetleri azaltmak ve bunu yaparken Türkiye ekonomisine katkı sağlamak için en doğru strateji’’ yorumunu yaptı.
Bakım ve Onarım
Önümüzdeki aylarda 2,2 MW gücünde Türkiye’nin en büyük biyogaz santralinin ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bizzat ilgilendiği biokütleden petrol üretim tesisinin açılışına hazırlanan Murat Akpınar AYETEK ile birlikte rüzgar ve güneş enerjisi alanında yatırımlarının katlanarak devam edeceğinin haberini verdi. Bu yatırımları yapmalarındaki en büyük sebebin elektrik fiyat artışlarından bağımsız hale gelmek olduğunu vurgulayan Akpınar yeni açıklanan 1 MW sınırına rağmen 250 kW gücünde AYE 250’yi tercih etmesinin sebebine ise şöyle açıklık getirdi:
‘’Bizim amacımız elektrik maliyetlerimizi kazanca çevirmek ve fiyat artışlarından bağımsız hale gelmektir. Fakat fiyat artışlarından bağımsız hale gelelim derken büyük rüzgar türbin üreticilerine bağımlı hale gelemeyiz. Yaptığımız araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır ki; gerektiğinde üreticiden bağımsız olabilmemiz için rüzgar türbininin bakım ve onarım faaliyetlerini kendi bünyemizde yapabilmeliyiz. Bu bizim için olmazsa olmazlar arasındadır. AYETEK’in sunduğu cazip garanti koşulları ve bakım onarım hizmetlerinden elbette yararlanacağız, fakat ileriki zamanlarda bu faaliyetleri kendimiz yapma opsiyonuna sahip olmalıyız. 1 MW’a yakın güçlerde rüzgar türbin üreticilerinin çoğu bu imkanı sağlamadıkları gibi rüzgar türbinlerinin arıza yapmasını bir gelir kaynağı olarak görmektedirler. Biz bu oyuna gelmeyiz! Öbür yandan AYE 250 rüzgar türbininin bakım ve onarım açısından çok elverişli olması ve AYETEK’in bu konuda personelimize eğitim vermeye ve bilgi paylaşımına hazır olması bizim için önemli tercih sebepleri arasında olmuştur’’.
AYETEK Yöneticileri
Araştırma kapsamında AYETEK yöneticileriyle yaklaşık 2 yıldır görüşmelerini sürdüren Akpınar yöneticilerin yenilenebilir enerji alanındaki donanımlarını takdir ettiğini ifade etti. Ayrıca, ‘’Hollanda’dan Türkiye’ye göç etmelerine rağmen Türkiye’nin iş kültürüne bu kadar hızlı ve başarılı uyum sağlamış olmaları ve Türkiye’nin en büyük şirketleriyle masaya oturmaları bize güven vermiştir’’ diyen Akpınar AYETEK’in, dürüst ve istikrarlı duruşundan dolayı yenilenebilir enerji yatırımlarında önemli bir stratejik partner olduğunu sözlerine ekledi. Lisanssız elektrik üretim sektörünün Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Murat Akpınar enerji yatırımlarıyla adından söz ettireceğe benziyor.